IN THE SHADOW OF THE BUDDHA, A TRUE STORY

IN THE SHADOW OF THE BUDDHA, A TRUE STORY

IN THE SHADOW OF THE BUDDHA, A TRUE STORY

‘In the Shadow of the Buddha, a True Story’ bestaat uit een reeks beelden die zijn gemaakt in 2012 in het dorpje Bugarach, gelegen in Zuid-Frankrijk. In dat jaar zou volgens de Mayakalender de wereld vergaan. Het dorpje Bugarach zou, als één van de weinige plaatsen op de wereld, de apocalyps overleven.

In the Shadow of the Buddha, a True Story

Het is alweer 10 jaar geleden dat volgens de Mayakalender de wereld in 2012 zou vergaan. Het dorpje Bugarach zou als één van de weinige plekken op aarde gespaard blijven. Het verhaal ging de ronde dat vele mensen hun tenten hadden opgeslagen in de omgeving van het dorp en de burgemeester maakte zich zorgen om de mensenmassa’s die nog zouden volgen. Ideaal uitgangspunt voor een soort van fotodocumentaire, zou je denken. Helaas merkte ik bij aankomst dat de vermeende mensenmassa’s ook een onderdeel uitmaakte van de mythe binnen de mythe zelf. Helaas, jammer voor de fotodocumentaire.

Tijdens mijn verblijf in het dorpje heb ik wel de mooiste zonsopgangen en zonsondergangen gezien. Eindeloos heb ik gestaard naar de prachtige sterrenhemels. Zwarte katten en klaprozen gefotografeerd, de ruimte en de leegte mogen ervaren en uiteraard ook de mysterieuze berg Le Pic de Bugarach gefotografeerd. Over deze berg gaan verschillende uitéénlopende verhalen de ronde. Het schijnt dat de Ark des Verbonds er verborgen ligt, dat Jezus en Maria er werkelijk begraven liggen, dat er ook een ondergrondse UFO basis in de berg aanwezig is vanwege de vele zwevende lichten die je er ’s nachts kunt zien. Kenmerkend voor de berg is dat je er de beeltenis van Boeddha in kunt herkennen. Archeologisch zou de berg op zijn kop staan omdat de bovenlaag ouder is dan de onderlaag.

Maar bovenal is Bugarach een plek om te Zijn en vooral Niets te doen. Het is een stille wereld zonder einde of begin. Deze kleine serie, die ik nog niet heb tentoongesteld, draagt de titel In the Shadow of the Buddha, a True Story .

Bugarach, 2012